Enøk    
.
[ENØKGUIDEN]
[Punktoppvarming]
.
.
.
.[INNHOLD] [INNHOLD]
[ELEKTRISITET] [PANELOVNER]
 
Den vanligste oppvarmingskilden

Sats på elektriske ovner med elektronisk termostat og tidsstyring. Du stiller inn temperaturen, og ovnen sørger for at innetemperaturen holder seg stabil uavhengig av temperaturen ute.

Vi kaller dem som oftest "panelovn" uansett. Men for ordens skyld: Det finnes to helt forskjellige utgaver – begge med hver sine fordeler og ulemper.

Den klassiske panelovnen er helt tett. Omtrent halvparten av varmen fra slike ovner er strålevarme (tenk på solstråler). Resten kommer av oppvarmet luft som passerer ovnen, kalt konveksjonsvarme på fagspråket.

Den andre typen heter egentlig gjennomstrømningsovn. Varmeelementer varmer opp luft som strømmer inn nederst og slipper ut igjen gjennom åpningen øverst. Varm luft stiger dermed opp og sprer seg i rommet.

 

Men begge typer har som sagt sine fordeler og ulemper:
Fordelen med den klassiske panelovnen er at overflaten har relativt lav temperatur. Ulempen er at ovnen er ganske stor og kan skape vansker for møbleringen.

Gjennomstrømningsovnen har en rekke for- deler: Den finnes i mange størrelser og er lett å plassere. De avgir også varme raskt og er lettere å regulere.

Noen brukere klager over at luften kjennes "tørr" og irriterende på luftveiene, spesielt når de slår på en slik ovn som ikke har vært i bruk på en stund. Det kan lukte litt "brent støv" de første minuttene (på grunn av husstøv som har lagt seg på varmeelementene). Generelt bør nevnes at "tørr luft"-følelsen som oftest skyldes forurensninger kombinert med høy innetemperatur – og ikke lav luftfuktighet.

[ILLUSTRASJON]
Både klassiske panelovner....
...og gjennomstrømningsovner bør plasseres under vinduet.

 
.
 
.
.
Tilbake til Enøkguidens framside[TIL TOPPEN]