Enøk    
.
[ENØKGUIDEN]
[Belysning]
.
.
.
.[INNHOLD] [INNHOLD]
[SLÅ AV LYSET]
 

I Norge bruker en gjennomsnittshusholdning over dobbelt så mye energi til belysning som de gjør i våre naboland. En av grunnene er av vi ikke er flinke til å slå av lyset.

Det er et godt gammelt råd som ofte neglisjeres. Slå av lyset i rom du ikke bruker! En vanlig 60 W (Watt) lyspære bruker strøm for over 250 kroner i året om den står på hele tiden. Ikke brenner den så veldig lenge, heller. Å skifte lyspærer koster jo også noen kroner.

Nå vil mange hevde at et lys som står på, også avgir varme. Joda, en 60 W lyspære avgir like mye varme som en ovn på 60 W. Men vi får ikke alltid utnyttet denne varmen fra lyspæren like effektivt. Varmeeffekten er for eksempel helt bortkastet i utelys, lys i kjellere og uterom. Og om sommeren, selvfølgelig.

Det finnes også flere typer elektriske lyskilder enn de vanlige glødelampene. Sparepærer gir like mye lys som vanlige glødelamper, men bruker bare rundt 20 prosent av energien. De varer dessuten lenger.

Så slå av lyset der du ikke trenger å ha det på.


 
 
Det er ingen grunn til la lyset stå på i rommet når det ikke er i bruk! Selv om vinteren – når vi har glede av lysvarmen til oppvarming – er dette en dyr måte å varme opp på, fordi kostnadene til selve lyskilden kommer i tillegg til energiprisen.
[ILLUSTRASJON]

Det finnes masse automatikk som kan hjelpe deg å slå av og på lyset.

.
 
.
.
Tilbake til Enøkguidens framside[TIL TOPPEN]