Enøk    
.
[ENØKGUIDEN]
[Belysning]
.
.
.
.[INNHOLD] [INNHOLD]
[LYSKILDER]
 
Bør du skifte til sparepærer overalt?

Vær oppmerksom på at det er store kvalitetsforskjeller på sparepærene. Det kan derfor være lurt å velge produkter fra anerkjente produsenter. Følg med på gode kampanjepriser!

Belysning er den tredje største utgiftsposten på energiregningen din. Med litt planlegging vil du kunne redusere elforbruket til belysning med over en tredel.

I en gjennomsnittsbolig som bruker ca. 2.700 kWh (kilowattimer) til lys i året, betyr det en reduksjon på rundt 900 kWh. Med en strømpris på 50 øre/kWh blir besparelsen ca. 450 kroner i året.

Alt lys blir til varme. Har du 500 W stående på i stuen, tilsvarer det en varmeovn på 500 W. Om vinteren gjør ikke dette så mye, spesielt ikke dersom boligen din blir oppvarmet med termostatstyrte ovner. Da vil effekten på ovnene reduseres tilsvarende. På landsbasis regner vi med at omtrent halvparten av energibruken til lys i en boligs oppvarmede rom blir nyttiggjort til oppvarming.

[ILLUSTRASJON] Det kan derfor fortsatt være fornuftig å benytte glødelamper inne. Men hvis varmen fra glødelampen er et problem for lampeskjerm eller ømfintlige omgivelser, vil sparepærer (også kalt kompaktlysrør) være et godt alternativ også her. Overflatetemperaturen på en sparepære er langt lavere enn ved en vanlig glødelampe.

På grunn av den lange levetiden kan det være praktisk å bruke sparepærer på steder det er vanskelig å komme til, eller hvor glødelamper har kort levetid på grunn av rystelser.

Ved utendørs belysning er sparepærer en klar vinner. Det samme gjelder i gang, kjeller, loft og andre steder hvor lyset står lenge på og hvor du ikke kan utnytte varmen fra de vanlige pærene.

[ILLUSTRASJON] Sparepærer er en god del dyrere enn de vanlige glødelampene, men har til gjengjeld fire ganger lenger levetid. I løpet av 10.000 timer – som er sparepærenes levetid – har en 11 W lyspære brukt energi for 55 kroner ved en pris på 50 øre/kWh. I det samme tidsrommet ville du ha "slitt ut" fire vanlige lyspærer på 60 W, som tilsammen ville ha brukt energi for 300 kroner.

Men hva med kvaliteten på belysningen? Belysning påvirker jo også hjemmemiljøet.

Det stemmer. Riktig lys kan gjøre at det føles lunere og varmere – på samme måte som skarpt lys kan gjøre et rom kaldt og utrivelig. Sparepærer tilsvarer de varmeste lysrørene som er på markedet. Likevel gir det et noe "kaldere" lys, sammenlignet med glødelamper.

Vær også oppmerksom på at sparepærer ofte har en annen utforming enn glødelampen. Enkelte lampe- og lampetskjermer passer ikke til sparepærer, som finnes i to sokkelstørrelser: Den vanlige og den mindre "mignon-typen". En annen forskjell på sparepærer og glødelamper, er at sparepærer ikke lar seg dempe med lys-dimmer.

Glem ikke lysrørene

Skitt og smuss reduserer lyseffektene og øker behovet for flere lyskilder. Dermed stiger også energiforbruket.

Den mest effektive og økonomiske lyskilden er likevel – alle forhold tatt i betraktning – vanlige lysrør. I kjøkken, bad, hobbyrom og andre steder hvor en slik lyskilde er akseptabel, bør du derfor velge lysrør. Lysrør med kon- vensjonell forkobling har en annen svakhet: Lysrørets levetid forkortes med om lag en halv time når det slås av og på. Det lønner seg derfor å slokke det når du skal være borte fra et rom mer enn 30 minutter. Da sparer du røret – og i tillegg sparer du energi.

[ILLUSTRASJON] Også vedlikehold er viktig! En skitten lysarmatur gir dårligere lys enn en som er ren. Når du skifter lysrør, lønner det seg også å bytte ut tenneren, slik at du unngår lysrør som står og blunker.

Lysrør med elektronisk tenning har 20-30 prosent lavere energiforbruk enn rør med konvensjonell forkobling. De har i tillegg lengre levetid og gir et «mykere» lys.

For å unngå unødig sløsing, bør du også vurdere muligheten for styring av lyset, f. eks. ved å montere et tidsur som kopler inn og ut lyset til fastsatte tider. Installerer du en fotocelle – som slår på utelyset når det blir mørkt og slår det av igjen når det lysner – slipper du å tenke mer på den saken. På markedet finnes også sparepærer med innebygd fotocelle.
 

Ved valg av belysning er det viktig at man også tar hensyn til trivsel.
Her en stjernehimmel skapt med fiberoptisk belysning.

 
.
 
.
.
[TILBAKE TIL ENØK  I NORGE][TIL TOPPEN]