Enøk   
Kalkulator Energihuset [ENØKGUIDEN] [ENØKHJULET] [BARNEROMMET] [DIN ENØKBOLIG]  |

Kur mot strømsjokk

Har du fått rekordhøy strømregning i posten? Da kan vi hjelpe deg. Du kan spare noe på å skifte strømleverandør? Vi viser deg hvordan. Men hvis du virkelig vil den høye strømregningen til livs, bør du satse på enøk.

På tross av høye strømpriser satte vi nordmenn i år 2001 rekord i strømforbruk, 125 TWh ble fasiten. Lenge så det ut som 2002 skulle bli forholdsvis billig strømmessig, men nå når kulda setter inn har virkelig strømprisen føket i været og mediene melder daglig om nye rekorder. Vi har for første gang sett kronetallet (1 kr/kWh for kraft og nettleie inkl. alle avgifter). Da er gode råd dyre.

Men gode råd er faktisk gratis. På www.enok.no får du gratis råd og informasjon om hvordan du kan knipe inn på strømregningen.

Spar på å bytte kraftleverandør
Elektrisk kraft er en fri handelsvare som du kan kjøpe fra leverandører over hele landet. Strømprisene varierer, både gjennom året og mellom de enkelte leverandørene. Du kan spare penger på å være prisbevisst og kanskje bytte leverandør. Dette er svært enkelt, og det koster ingenting. Konkurransetilsynet har lanserert nye internettsider (www.konkurransetilsynet.no) og forbedret prisoversikten for kraft til forbrukere. Ved å legge inn strømforbruket og kommunen en bor i, kan en nå få opp de rimeligste kraftleverandørene. I tillegg kan en sammenlikne prisene over tid på valgte kraftleverandører.

Spar mer på enøk
Vår erfaring er at besparelsene på å skifte leverandør er småtterier i forhold til det du kan spare på alminnelige enøktiltak. Du sparer omtrent like mye (5% av varmeutgiftene eller ca. 400 kroner) på å senke temperaturen hjemme med 1 fattig grad. 

  • Visste du at en vanlig familie kan spare 1 400 kroner i året på en sparedusj?
  • Eller at du sparer 60 kroner per vindu du tetter med tetningslist, per år! I listens levetid, ca. 10 år, sparer du det tidobbelte av listens pris (mellom 40 og 70 kroner).
  • Er du litt mer avansert kan du etterisolere. I en vanlig bolig sparer du et par tusen kroner i året på å isolere mot loftet, og tiltaket er tjent inn på ca. 6 år. I tillegg får du et mer behagelig inneklima.

Interessert i å vite mer?
Sjekk ut noen av verktøyene på sidene våre.

Enøkguiden viser deg veien gjennom alle mulige aktuelle enøktiltak i boligen.
I
Energihuset kan du klikke deg rundt i huset og få informasjon om enøktiltak knyttet til det enkelte rom. Sjekk særlig ut fyrrommet, det er der det store sparepotensialet er.
Din Enøkbolig er en enøkkalkulator der du kan taste inn ditt nåværende forbruk og se hvor mye du sparer på ulike enøktiltak eller endrede vaner.

psm